Bağdat Cad. Gökmen Ap. 132 Feneryolu İST

Çocuk Ergen Danışmanlığı

Çocukların yaşam algısı şüphesiz ki yetişkinlerden çok daha farklıdır. Aslında çocuklar çoğu zaman yetişkinlerin baş etmekte güçlük çektiği sorunları kendilerine has bakış açıları ile çözümlemektedir.

Ancak Çocuk terapisini gerektiren bazı haller vardır ki, çocuklar bu durumlarla baş etmekte zorlanırlar.  Bu sorunlar aileyi kaybetmek, ebeveynlerden birini kaybetmek, yaşamı sekteye uğratan bir kaza ya da felaket gibi çoğu zaman travmatiktir.

Böyle anlarda göz ardı edilmemesi gereken en önemli husus çocuğa müdahale yapılırken yakın çevrenin etkisidir.

Çocuk terapisinin, ergen terapisi ve yetişkin terapisinden en büyük farkı, çocukların yetişkinler gibi kendi isteği ile değil, bir büyüğün isteği ve yönlendirmesi sonucunda katılımcı olmalarıdır. Bu durum terapistlerin farklı yöntemler geliştirmesini zorunlu kılmıştır.

Terapist çocuğun gelişim evresine denk düşen sözel anlatım kalıplarını iyi tespit etmelidir.

Oyunun önemi ise hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir. Oyun terapiyi mümkün kılan en temel yöntemdir. Oyun esnasında çocuğun etkinlik değiştirmesi ya da etkinlik içerisindeki anlık konu değişimleri yetişkinlerdeki çağrışım durumuna denk düşen anlardır.

Değinmeden geçemeyeceğimiz ilginç ya da trajikomik manzaralara da bu terapilerde rastlamak mümkün. Çocuklarını şikayet ederek gelen bireylerin çocuk doğasını göz ardı ederek yetişkin gibi davranmasını beklemesi, bu beklentilerden hareketle yola çıkmaları bu trajikomik durumlara örnektir.

Aslına bakarsanız böyle anlarda çocuk terapisini gerektirecek bir durum yoktur. Terapist çocuğu koruma misyonu ile hareket etmek zorunda kalabilir.

Çocukların ruh halleri çoğu zaman yetişkinlere kıyasla daha sağlıklıdır. Ani değişiklikler ve çoğu zaman yetişkinlerin olumsuz etkisi rahatsızlıkların tetikleyicisidir. Yetişkinler unutmamalıdır ki sorumluluk duygusu ile hareket etmeleri ile sağlıklı çocuklar sağlıklı bireylere dönüşerek,  geleceğin sağlıklı toplumunu oluşturacaktır. İyi yaşam standartları yetişkinlerin sorumluluk anlayışı ile doğacaktır.

Uzmanına Sor

Teşekkürler. Uzmanlarımız en kısa sürede sizinle iletişime geçecektir.

Üzgünüz, sistemsel bir hata oluştu. Daha sonra tekrar deneyiniz.